Tandartspraktijk Waterwijk

Een glimlach is de beste start van de dag

Preventie sealen

Sealen (afdekken of verzegelen)

Sealants worden meestal bij kinderen aangebracht. In de kauwvlakken van de kiezen zitten vaak diepe en smalle putjes en groeven. Daarin kunnen zich bacteriƫn en voedselresten nestelen. De haren van de tandenborstel en fluoride-houdende spoelmiddelen kunnen niet tot onderin de putjes en groeven komen. Daardoor is er een groot risico dat er in de putjes en groeven gaatjes ontstaan. Door in een vroegtijdig stadium de putjes en groeven af te dekken met een sealant, kunnen daar geen bacteriƫn en voedselresten inkomen. Zo wordt het risico op gaatjes in de kauwvlakken van de kiezen deels voorkomen.

Voordat een kauwvlak wordt geseald, wordt de kies eerst goed gereinigd met een borsteltje. Om contact met speeksel te voorkomen, wordt de kies drooggelegd met wattenrollen. De sealant hecht het beste vast aan een ruw oppervlak. Om het kauwvlak ruw te maken, wordt met een spuitje een zuur aangebracht. Na de inwerktijd wordt het zuur met water van het kauwvlak afgespoeld en de kies wordt weer gedroogd. Vervolgens wordt de sealant met een penseeltje aangebracht op het droge kauwvlak en wordt deze weer uitgehard met een blauwe lamp. Tenslotte wordt gecontroleerd of de lak goed op zijn plaats zit. De sealants worden bij elke controle even nagelopen.

Het grootste voordeel van sealen is dat er in de kauwvlakken van de behandelde kiezen geen gaatjes meer kunnen ontstaan. De lak is vrijwel onzichtbaar en de behandeling is volledig pijnloos. Kinderen zullen het sealen over het algemeen als prettig ervaren. Voor een goed resultaat is het wel belangrijk dat zij hun mond goed open kunnen houden.

Een sealant is niet zo slijtvast als een echte vulling, maar het laagje kan altijd weer opnieuw worden aangebracht. Een extra voordeel van een sealant is dat er fluoride in zit. Fluoride remt immers het ontstaan van gaatjes.